Am testat Amazon Cloud Drive

MAR 31, 2011   //   Virgil  //  Nu exista comentarii

amazon cloud drive

Amazon a lansat recent serviciul Cloud Drive care permite stocarea fisierelor pe serverele proprii, acestea putand fi apoi accesate de pe orice device cu conectare la Internet. Spatiul pus la dispozitie gratuit este de 5 GB iar dimensiunea maxima a fisierelor care pot fi stocate este de 2 GB.

In cazul in care aveti nevoie de mai mult spatiu si sunteti dispusi sa platiti pentru asta, exista mai multe planuri prin internediul carora se poate ajunge pana la 1000 GB. Exista si posibilitatea de a cumpara un album din Amazon MP3 Store si atunci spatiul de stocare creste la 20 GB gratuit, timp de un an. Dupa aceasta perioada se poate trece la plata taxei anuale pentru a pastra cei 20 GB sau de a reveni la varianta gratuita cu 5GB. Din fericire Romania se afla pe lista tarilor in care este disponibil Cloud Drive astfel ca nu aveti nevoie decat de un cont pe Amazon.com pentru a-l accesa.

Ca o completare la acest serviciu a fost lansat si Amazon Cloud Player care permite stream-ul fisierelor audio stocate, insa acest serviciu este destinat exclusiv utilizatorilor din SUA, asa ca nu ne intereseaza.

Amazon Cloud Drive - Tarife

Administrarea drive-ului se face din browser iar interfata este relativ simpla, intuitiva, si permite managementul fisierelor existente (mutare, copiere si stergere), upload/download si cautare. Drive-ul vine cu 4 directoare predefinite (Documents, Music, Pictures, Videos) care pot fi sterse sau redenumite, insa pe langa acestea pot fi create altele noi. Upload-ul fisierelor se poate face direct intr-un anume director si pot fi selectate mai multe fisiere (eu am incercat cu 100) care sunt puse intr-o coada si urcate apoi automat unul cate unul. La download insa fiecare fisier trebuie descarcat individual.

Amazon Cloud Drive - Interfata de administrare

Am facut si cateva teste pentru a determina viteza de transfer. Pentru upload am folosit 4 fisiere de dimeniuni diferite: 4 MB, 30 MB, 50 MB si 100 MB. Rezultatul a fost o viteza medie de ~123 KB/s, variind intre 110 si 145 KB/s. Fisierul de 4 mega (dimensiunea medie a unei melodii, zic eu) a fost urcat in 28 de secunde iar cel de 100 in 14 minute si 41 de secunde. La download situatia sta ceva mai bine, avand viteza ~280 KB/s constant. Fisierul de 100 MB a venit in 5 minute si 40 de secunde.

In prezent folosesc alte doua servicii de stocare online, Dropbox si SkyDrive. Dropbox ofera 2 GB spatiu si vine cu o multime de aplicatii, acesta fiind motivul pentru care il prefer pentru pentru transferul de fisiere intre calculatoare si telefon. SkyDrive pune la dispozitie 25 GB si e numai bun pentru back-up. Nu intentionez sa renunt la nici unul in favoarea Amazon. Poate pe viitor, cand ori va creste spatiul de stocare gratuit, ori vor aparea aplicatii care sa-l faca mai util decat Dropbox.

Adauga un comentariu

BlogCatalog.ro Web Analytics